JA till både bulle och binda!

JA till både bulle och binda!

I förra veckans blogg djupdök vi svensk fikakultur. Vi tog bland annat reda på att vi fikar i snitt 16 minuter per dag på arbetsplatsen, vilket totalt blir 7,5 arbetsdagar på ett år. 2015 la vi i genomsnitt 210 kronor per person och månad på fika, vilket säger en hel del om hur viktig fikapausen är för oss i Sverige.

I den här bloggen jämför vi fika och menssäkerhet och svarar på frågorna vi ställde oss i förra veckan. Vi säger inte att det ena ska utesluta det andra utan snarare att; har vi råd med det ena, så har vi råd med det andra!

Hur många timmar förlorar vi när vi måste springa och handla mensskydd på arbetstid? 

Vi har klockat! Det tog 32 minuter från att jag “upptäckte” att jag fått mens tills att jag är tillbaka på arbetsplatsen och mensskyddet är på. Det här förutsätter att jag har affären inom 400 meters promenad. Låt säga att det här händer mig 4 gånger per år i genomsnitt. Har jag oregelbunden mens händer det mig förmodligen oftare. Det är sammanlagt 2 timmar förlorad arbetstid per år. Har jag längre till affären så går det mer tid och ju fler medarbetare med mens vi har desto mer arbetstid går förlorad såklart.

Det finns många studier som visar att fikat på arbetsplatsen medför positiva effekt. Det finns även forskare som säger att vi borde fika mer på jobbet. Bidrar menssäkerhet till positiva effekter?

Först och främst så är menssäkerhet är inte ett mervärde utan en rättighet, men det säger sig självt att jag känner mig tryggare som medarbetare om mina grundläggande behov är tillgodosedda. Att inte ha tillgång till mensskydd när jag behöver skapar onödig stress och oro. Viktigt är att arbetsgivare gör medvetna val och menssäkrar enligt grundläggande principer. 

Menssäkra med:

  • Mensskydd (både binda och tampong)

  • Papperskorg

  • Handfat och tvål*

*Handfat och tvål skall finnas för att de som använder återanvändningsbart mensskydd, exempelvis menskopp, ska kunna hantera sin mens hygieniskt.

Hur mycket mensskydd går åt?

Vi uppskattar att jag använder 5 bindor och 5 tamponger på jobbet i genomsnitt. Kanske slinker det ner en binda eller två i fickan efter som jag ska gå och träna eller fika med en vän efter jobbet.

Är det kanske till och med så att vi lägger mer pengar på kaffe än på mensskydd efter att vi har menssäkrat? 

Ca 3 kr kostar kaffet per kopp om du nyttjar en kaffetjänst. Låt säga att jag dricker kaffe fem dagar i veckan, 21 dagar per månad och jag får i mig två koppar om dagen. Då dricker jag kaffe för 126kr per månad som anställd.

Så svaret är ja! Vi lägger förmodligen mer pengar på kaffe på arbetsplatsen än på mensskydd.

Vi på Menssäkrad föreslår att; från och med 2021 så tar vi ansvar och ser till att menssäkra arbetsplatsen för våra medarbetare. Vi säger helt enkelt JA till både bulle och binda!