Johanna Hallin – en del av Menssäkrads advisory board

Johanna Hallin – en del av Menssäkrads advisory board

Vi har ju samarbetar ett tag men vi säger ändå, hjärtligt välkommen ombord Johanna!

Kan du berätta lite mer om dig själv och din bakgrund för den som inte känner till dig?

Jag heter Johanna Hallin och har arbetat i 20 år med innovation och affärsutveckling drivet av mänskliga rättigheter och kommunikation. Min bana började som journalist, men det stod klart för mig ganska snabbt att jag vill hellre vara med och driva på förändring. Inte bara dokumentera den.

Så jag startade mitt första företag 1999 och har sedan dess arbetat med det vi nu kallar hållbarhet. Det har gett mig möjligheten att arbeta i över 70 länder (mina favoritstäder är Los Angeles och Phnom Penh). Där har jag arbetat med sociala entreprenörer, koncernchefer, ledningsgrupper, start-up-grundare, generalsekreterare och intraprenörer för att stötta och utmana utveckling som är helhetlig. Alltså ekonomisk, ekologisk och social i kombination med kreativitet och kritiskt tänkande.

Jag har startat och drivit företag, kunnat ge arbete åt mäktiga kunskapsarbetare – och jag har genom Srey Invest gjort investeringar i verksamheter som jag tror på.

Jag vill se bra, smarta, kul, inkluderande, hållbara grejer nå så långt som det bara är möjligt. För mig har det konkretiserats genom att använda affärsmässiga metoder för sociala innovationer och impact. Det är motsatsen till att positionera sig som ”god”, det är att vilja skapa något som är så bra att det tvingar hela branscher och industrier att uppdatera sin standard.

 

Vad är det som göra att du vill engagera dig i Menssäkrads advisory board? 

Jag vill engagera mig för att jag ser i Menssäkrad en affär som har just potentialen att påverka en samhällsnorm – att visa på och möjliggöra ett litet steg som i förlängningen kan komma att ha positiv påverkan på vardagen för alla människor med mens.

Att ha sådan påverkan är otroligt svårt, men det finns några saker som gör att jag tror på just Menssäkrads förmåga:

  • Systrarna Lann – deras kunskap, erfarenhet, förmåga och motivation gör dem trovärdiga som ett grundarteam som kan lyckas.
  • Tidiga kvitton på att behovet finns i marknaden – Menssäkrad har bara under sina första månader i sin nya kostym fått över 1000 kunder från offentlig sektor, stora företag samt små och medelstora företag.
  • Skalbarheten – Menssäkrad har en modern affärsmodell som kan skala (detta ser jag också fram emot att jobba mer som medlem i advisory board).

 

Fantastiskt! Kan du berätta om din syn på menssäkerhet? 

Med 64 % av alla som har mens som behövt lämna sin arbetsplats – eller restaurangen eller gallerian – för att skaffa mensskydd är det en enkel kalkyl. Genom att tillhandahålla mensskydd, precis som verksamheter redan idag tillhandahåller toalettpapper och tvål, kan medarbetare och kunder stanna kvar. Det gör att menssäkerhet är en plusaffär ekonomiskt, socialt och (med just Menssäkrads produkter) ekologiskt.

Jag tycker att det är bra, på sättet att det känns rättvist. Men det är egentligen underordnat vad jag eller någon annan tycker – kalkylen visar att det är rätt sak att göra.