”Vadå, har inte ni också mens eller?”

”Vadå, har inte ni också mens eller?”

Dags att introducera Matilda Lindblå och Marika Kiviniemi, två filmstudenter från Högskolan i Dalarna. Under hösten och vintern har duon konceptualiserat, regisserat och producerat reklamfilmer åt Menssäkrad. 

Hej Matilda och Marika, kan ni berätta lite mer om er själva?

Matilda Lindblå heter jag är 25 år gammal och född och uppvuxen på landsbygden i lilla Dalarna. Jag skulle beskriva mig lite flummigt som en konstnärssjäl som får energi och inspiration av naturen. Kameran följer med mig var jag än går och får jag välja själv så spenderar jag mer tid ute än inne. Jag har alltid dragits åt det kreativa och älskar att skapa med händerna. 

Jag heter Marika Kiviniemi är 25 år och uppvuxen i Södertälje. Jag tycker om att skapa saker och har tidigare sysslat en del med musik men har numera fastnat för filmskapandet, vilket också var anledningen till att jag började studera reklamfilmsproduktion på Högskolan Dalarna. Annars är jag en person som har nära till skratt och gärna avnjuter en hallonmunk eller två till en youtubevideo innehållande allt från sytips till hur man löser svåra sudokun.

Varför ville ni göra reklamfilmer åt Menssäkrad?

När vi började vårt examensarbete så var vi båda överens om att vi ville skapa filmer för ett företag som gör skillnad. När vi sedan kom över Menssäkrads sociala medier så kändes det så rätt eftersom vi också tycker att tillgång till gratis mensskydd på verksamheter ska vara en självklarhet.

 

”Vadå, har inte ni också mens eller?”

 

Berätta om konceptet i filmerna. 

Konceptet som filmerna bygger på har vi döpt till  ”Vadå, har inte ni också mens eller?” och går ut på att visa tittaren en värld där mensskydd är lika självklart som toapapper på en arbetsplats. Detta har vi valt att göra genom att visa situationer där människor på olika arbetsplatser pratar om mensrelaterade saker på ett oladdat sätt. I slutet av alla filmer så bryts även den fjärde väggen för att tilltala tittaren, detta med förhoppningen om att tittaren ska reflektera kring och agera på filmernas uppmaning om att menssäkra sin arbetsplats.

Vad ska vill gör när ni tagit examen? 

Matilda – Jag vill jobba inhouse på något företag som content producer, gärna inom turism, hotell eller liknande. Annars är jag intresserad av att arbeta på en pr-byrå. Gärna i Dalarna eftersom jag är en väldigt hemmakär person.

Marika – Efter att ha firat klart examen så planerar jag att söka mig vidare till Stockholm med förhoppningen om att få skapa mer film samt få mer erfarenhet inom reklambranschen.